"Menstruatiekrampen kunnen soms even erg aanvoelen als een hartaanval," argumenteert John Guillebaud, professor reproductieve
geneeskunde. "Mannen zijn hier weinig mee bezig en het krijgt niet de aandacht die het verdient. Ik vind dat er
onderzoek naar moet worden gedaan, net zoals naar alle andere dingen in de geneeskunde." Menstruatiepijn, ook wel bekend als dysmenorroe, verstoort het dagelijkse leven van 1 op de 5 vrouwen, volgens cijfers van de American Academy of Family Physicians. Desondanks is er weinig onderzoek naar gedaan. Dr. Imogan Shaw, gespecialiseerd in de vrouwelijke gezondheid, bevestigt: "Ik zou niet durven zeggen dat dysmenorroe al op grote schaal onderzocht werd. En ik weet dat het heel cynisch klinkt, maar als mannen er ook last van zouden hebben, werd er misschien wel meer onderzoek naar gedaan." Richard Legro van het Penn State Center of Women's Health doet onderzoek naar menstruatiepijn. Hij ontdekte dat het middel sildenafil mogelijk kan helpen. Toch kan hij nauwelijks geldschieters vinden. "Ik heb 3 of 4 keer een aanvraag ingediend, maar ik word altijd afgewezen. Ik denk dat het probleem is dat niemand menstruatiekrampen serieus neemt als een belangrijke publieke gezondheidskwestie."
Menstruatiepijn, miljoenen vrouwen wereldwijd hebben er last van, maat toch wordt er weinig onderzoek naar gedaan. Een aantal dokters wil daar verandering in brengen. "Menstruatiepijn wordt niet serieus genomen als gezondheidsprobleem."