Vrouwen met heel dicht borstklierweefsel hebben een verhoogde kans op borstkanker, terwijl juist bij deze groep de normale röntgencontrole minder goed werkt. Een aanvullende MRI-scan kan verborgen tumoren alsnog opsporen.
Dat hebben deskundigen van acht Nederlandse ziekenhuizen ontdekt na onderzoek bij ruim 4.800 vrouwen. Hun resultaten zijn gepubliceerd in
The New England Journal of Medicine. Zo'n acht procent van de vrouwen, die tweejaarlijks meedoen aan het bevolkingsonderzoek, heeft heel dicht borstklierweefsel. Voor hen kan de MRI-scan een heel nuttige aanvulling zijn op de reguliere controle.
Maar de onderzoekers beamen dat daar nog wat haken en ogen aan zitten. "MRI is duurder, belastender, duurt langer dan het röntgenonderzoek en er is een contrastinjectie nodig. Daarbij is MRI zo’n gevoelige techniek dat er ook andere afwijkingen worden gezien. Hoewel dat later geen borstkanker blijkt te zijn, kan het wachten op de uitslag mentaal belastend zijn. Ook kunnen er tumoren worden gevonden die zo langzaam groeien dat ze niet tot gezondheidsproblemen zullen leiden", aldus het team.