Spelt, quinoa of blaadjes sla, het mag allemaal, zolang je maar van een gewone bruine boterham afblijft. Foodies (en vele anderen) lijken soms meer vertrouwen te hebben in zelfbenoemde voedingsgoeroes dan in de wetenschap. Want die zegt keer op keer: brood is gezond en volkorenbrood is zelfs heel gezond. Dat bleek onder meer dit jaar nog uit een studie van Harvard University naar de
gezondheid van 118.000 Amerikanen over een periode van 25 jaar. Dagelijks een extra volkoren boterham maakte de kans vijf procent lager dat de proefpersonen tijdens de studie overleden. ‘We wisten al dat mensen die dagelijks volkoren eten aanzienlijk minder last hebben van hart- en vaatziekten, overgewicht en diabetes’, zegt Fred Brouns, hoogleraar innovatie van gezonde voeding aan Maastricht University in weekblad . 'Als je gezond wilt eten, hoef je er dus niet op te letten of je tarwe of spelt eet. Kies voor volkoren, dan zit je altijd goed.' Over de voordelen van spelt is hij kritisch. ‘Tarwe en spelt bevatten allebei eiwit, vitaminen en vezel. In spelt zit net iets meer vezel, maar dat verschil is minimaal. Dat een deel van de bevolking beter af denkt te zijn zonder tarwe of gluten, is een beetje een hype’, denkt hij. ‘Over een jaar of twee denken ze daar misschien weer anders over.'