Eerder
schreef de Universiteit van Maastricht dat ongezonde voeding van de moeder tijdens de
zwangerschap mogelijk de kans op kinderkanker bij het kind vergroot, maar wat is ongezond? En wat mag je nog wel
eten? Professor David Khayat, diensthoofd van de afdeling oncologie in het befaamde ziekenhuis Pitié-Salpétrière in Parijs legt het uit.
Volgens Khayat is een gevarieerde voeding belangrijk en is af en toe zondigen niet erg. Pas als je lange tijd grote hoeveelheden van iets nuttigt, wordt het ongezond. Hij beweert daarnaast dat het stomen en stoven van voedsel gezonder is dan koken en wokken. Verder raadt hij aan te kiezen voor streekgebonden, duurzaam geteelde producten met zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen. En hij adviseert (heel verrassend) om veel te bewegen en weinig voedsel te eten met een hoog aantal calorieën.
Groenten en fruit mag je natuurlijk in overvloed eten, maar ook kruiden als gember, kurkuma en basilicum zijn erg gezond. Daarnaast is 1,5 liter vocht belangrijk. Hij zegt verder dat je uit moet kijken met vervuilde vis, als zwaardvis, rode tonijn en paling en dat je de inname van rood vlees moet beperken. Bereid het vooral niet op grill of barbecue, want daarbij komen kankerverwekkende stoffen vrij, stelt de oncoloog.
Wokken is ook niet zo gezond als je denkt. Het verhitten van olie op een hoge temperatuur zorgt voor schadelijke stoffen. Onverzadigde vetzuren als koolzaadolie en frituurolie probeer je het best zoveel mogelijk te vermijden. Je moet bovendien geen alcohol drinken en niet te veel koffie, zo raadt Khayat aan.
Volgens de specialist zijn er ook enkele voedingsmiddelen die juist beschermen tegen kanker: granaatappelsap, kurkuma, groene thee, tomaten, voedingsvezels, knoflook en ui en quercetine. Het laatste zit in kappertjes, cacao en Spaanse pepers.