Autoriteiten beweren stellig dat vliegen ineens weer reuze gezond is. Maar is dat waar? Zekere op langere vluchten valt niet uit te sluiten dat passagiers met het virus besmet raken.
Een befaamde anekdote wordt her-verteld door De Standaard:
Op 14 maart 1977 stapte een vrouw met griep aan boord van een Boeing 737, voor een vlucht van Anchorage, Alaska, naar het eiland Kodiak. Aan boord waren 49 andere passagiers en vier bemanningsleden. De vlucht verliep anders dan gepland. Door een defect bleef het vliegtuig meer dan vier uur aan de grond staan, met alle passagiers aan boord en de cabinedeuren gesloten. Omdat de piloot brand vreesde, zette hij bovendien de ventilatie uit. Toen de motor eenmaal was gerepareerd en het vliegtuig alsnog kon vertrekken, had de hoestende en niezende passagierster driekwart van de medereizigers aangestoken – 38 passagiers meldden zich binnen de drie dagen na aankomst in Kodiak met griep bij hun huisarts.
Uitzonderlijk, natuurlijk. Maar het geeft wel aan dat de vorm van een vliegtuig - een krappe buis, volgestopt met mensen - ideaal is voor de overdracht van allerlei besmettelijke ziektes.
De Standaard: een nulrisico kan de luchtvaart niet garanderen, afgaand op de recente wetenschappelijke literatuur. Drie keer al is melding gemaakt van verdachte clusterbesmettingen bij (technisch probleemloos verlopen) vluchten met coronapassagiers aan boord. Het betrof een vlucht in januari van Singapore naar China, een vlucht van de Centraal-Afrikaanse Republiek naar Parijs in februari, en een Japanse vlucht. Details kennen we niet, maar op de vijf uur durende vlucht van Singapore naar China zou één zieke reiziger twaalf anderen hebben besmet – geen van de betrokkenen droeg een mondmasker. Afgaand op de informatie van deze ene vlucht zou de besmettingskans met het nieuwe coronavirus op een middellange vliegroute, voor mensen die geen mondmasker dragen, tussen drie en vier procent liggen.
Niettemin: prettige vakantie
Bron(nen): De Standaard (€)