We wisten al dat rood vlees eten de kans verhoogt op darmkanker. Maar er is veel meer.
De universiteit van Oxford volgde een groep van 450.000 mannen en vrouwen gedurende acht jaar om te zien wat de samenhang is tussen voeding en gezondheid.
Mensen die meer vlees aten, hadden meer kans op poliepen in de darm en diabetes.
Maar het eten van onbewerkt rood vlees was gekoppeld aan een lager risico op bloedarmoede door ijzertekort.
Mensen die meer gevogelte aten, waaronder kip en kalkoen, bleken meer kans te hebben op reflux - of gastro-oesofageale refluxziekte (brandend maagzuur en zure oprispingen) - en spijsverteringsstoornissen, galblaasaandoeningen en diabetes.
Maar ze bleken ook een lager risico op bloedarmoede te hebben.
"Onze bevindingen van deze grote studie onder Britse volwassenen tonen aan dat vleesconsumptie gepaard gaat met een hoger risico op verschillende veelvoorkomende aandoeningen, maar een lager risico op bloedarmoede door ijzertekort", schrijven de auteurs.