Ritalin verandert kinderhersenen blijvend

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
dinsdag, 22 november 2016 om 10:24
welingelichtekringen header 1

4,3 procent van alle kinderen tussen de 5 en 15 jaar gebruikt ritalin tegen ADHD. Wat het middel op de lange termijn met de kinderhersenen doet blijft echter raadselachtig. Nieuw onderzoek van het AMC werpt licht op de zaak: ook als kinderen het middel niet meer slikken is hun hersenactiviteit veranderd. Dat schrijft .

AMC-neurowetenschapper Anouk Schrantee legde vijftig jongens tussen de 10 en 12 jaar en vijftig mannen van 23 tot 40 jaar onder de MRI-hersenscan. Ze hadden nooit eerder ritalin gebruikt. De helft van hen kreeg vier maanden methylfenidaat, de werkzame stof van ritalin, de andere helft nam een placebo. Een week nadat ze gestopt waren kregen ze opnieuw een scan. Bij de volwassen mannen was geen verandering zichtbaar, maar bij de jongens, die ritalin slikten, was de doorbloeding van de hersenen verhoogd.

"Omdat Ritalin binnen een dag door het lichaam wordt afgebroken, wijst deze activiteit op een langdurige verandering in de hersenen", zegt Schrantee. De doorbloeding duidt op meer activiteit in het dopaminesysteem. "We weten niet wat dat precies betekent en kunnen niets zeggen over de eventuele invloed op het gedrag." Hoogleraar kinderpsychiatrie Jan Buitelaar van de Nijmeegse Radboud Universiteit noemt het onderzoek 'interessant en goed uitgevoerd'. Hij adviseert: "Weeg het medicatiegebruik goed af tot er meer bekend is over de consequenties op de lange termijn bij kinderen en tieners."

Bron(nen): De Volkskrant