De lucht in Europa is een ware sluipmoordenaar. Door het inademen van de sterk vervuilde lucht sterven jaarlijks 400.000 mensen voortijdig. Daarnaast hebben we een verhoogde kans op astma, bronchitis en hartfalen. Wat we inademen komt vaak niet eens uit ons eigen land. De uitstoot komt voor 63% uit het
buitenland. Daar staat tegenover dat van onze uitstoot 83% naar het buitenland gaat. Volgens de Europese Commissie kost de vervuiling 4 miljard aan gezondheidszorg en 15 miljard aan verloren werkdagen.
Nederland wil daarom nog deze maand een Europees akkoord bereiken over een verbetering van de lucht met de helft in 2030. Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) wil er haast mee maken omdat Nederland nog eventjes Europees voorzitter is. Als Slowakije en Malta voorzitter zijn, wordt het er niet makkelijker op. En het is al niet simpel omdat enkele lidstaten dwars liggen. Dijksma: 'Ze zijn erg verdeeld. Het is nu vooral zaak om ervoor te zorgen dat de kleinste gemene deler niet de norm wordt'. Strijdpunten zijn vooral het emissieplaffond voor ammoniak en methaan, waar de boeren niet aan willen, en de tussentijdse eisen aan de luchtkwaliteit.