Het zal een opluchting zijn voor veel mensen: een op de drie Nederlanders hoeft niet meer te sporten, omdat ze regelmatig de fiets nemen of lopen voor dagelijkse bezigheden.
De Gezondheidsraad adviseert om minstens 150 minuten per week te bewegen. Wie op de fiets naar de supermarkt gaat, naar het station wandelt en naar het werk fietst, komt daar al aan zonder naar de sportschool te hoeven.
In totaal haalt ruim de helft van de Nederlanders de beweegnorm van de Gezondheidsraad, maar een deel moet daarvoor nog actief extra aan sport doen.
Dat ontdekte het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) op basis van data van het Mobiliteitspanel Nederland waarvoor ruim 5.300 mensen drie dagen lang een dagboek bijhielden met alle gemaakte reizen. Ook werd gevraagd naar hun gezondheid. Mensen met een gezond BMI namen vaker de fiets en gebruikten minder de auto dan mensen met overgewicht.
Opvallend is hoe belangrijk het reispatroon is van mensen: wie altijd de auto neemt, beweegt nog geen 5 minuten per dag tijdens de dagelijkse bezigheden. Slechts 7 procent van hen beweegt voldoende. Van degenen die meestal de fiets nemen haalt 80 procent de norm.