De tandenborstel blijkt een grote bron van bacteriën te zijn. Volgens een studie van de Universiteit in Massachusetts kan de gemiddelde tandenborstel meer dan 10 miljoen bacteriën bevatten. In een ongewassen mond kunnen net zoveel bacteriën zitten als op een vieze badkamervloer. De tandenborstel werkt als een kleine bacteriemagneet en zuigt alle bacteriën op bij elke poetsbeurt. Daarnaast kan de tandenborstel ook besmet raken tijdens het wassen van de handen; mits de tandenborstel ook op de wastafel bewaard wordt, spat er water (samen met de viezigheid op de handen) op de tandenborstel. Zelfs het doortrekken van de wc kan de tandenborstel met extra bacteriën besmetten. Als de wc wordt doorgetrokken zonder eerst het deksel te sluiten, verspreiden de bacteriën zich namelijk via de lucht. Gelukkig zijn er ook enkele tips om ervoor te zorgen dat de tandenborstel schoon blijft:
- Vervang de tandenborstel elke drie/vier maanden.
- Gebruik de juiste tandenpasta, tandpasta met triclosan of copolymeer werkt beter tegen bacteriën.
- Deel de tandenborstel niet met anderen, het is zelfs beter om ook de tandenpasta niet te delen. En als iedereen dan toch dezelfde tube gebruikt: zorg er dan voor dat de opening van de tube niet in aanraking komt met de tandenborstel zelf.
- De tandenborstel goed afspoelen na gebruik en af en toe de tandenborstel laten weken in wat water, of stop hem even in de vaatwasser.
- Spoel de wc alleen door met de deksel naar beneden.
- De tandenborstel heeft ruimte nodig om te kunnen ademen, sluit hem dus niet op in een plastic doosje.