"Nederland stelt zich op als het braafste jongetje van de klas, met bedroevend weinig toxicologisch inzicht.'' Dat zegt toxicoloog Martin van den Berg in het AD over het toegestane fipronil-gehalte in
eieren. In België mag een ei 140 keer zoveel fipronil bevatten, in Duitsland tien keer zoveel. Het verschil heeft te maken met de 'Acceptable Daily Intake'. "Dat is de hoeveelheid fipronil die je je hele leven elke dag kunt binnenkrijgen zonder
risico voor de gezondheid. België baseert zich op de acute veiligheidsnorm, die veel hoger ligt. En Duitsland zit daar weer tussenin." De landen interpreteren dezelfde Europese richtlijn op een andere manier, waardoor in Nederland veel meer eieren zijn teruggeroepen dan in België. De Nederlandse interpretatie is volgens Van den Berg overdreven streng. "Niemand eet 80 jaar lang dagelijks deze eieren." Hoogleraar voedingsleer Martijn Katan zei eerder al dat de dosis
gif van eieren vergelijkbaar is met die in een druppel rode wijn.