Je zou door al het coronanieuws bijna gaan denken dat er iets mis is met onze zorg. Daarom een positief nieuwtje: overal in Nederland kan er binnen zes minuten gereanimeerd worden. Dat is uniek in de wereld door ons netwerk van burgerhulpverleners.
Het aantal vrijwilligers dat kan reanimeren is de afgelopen vier jaar gestegen van 170.000 naar 245.000. Het aantal AED's (Automatische Externe Defibrillators) is zelfs verdubbeld in deze periode van 12.000 naar 24.000. De Hartstichting, die het nieuws mededeelde, spreekt van een mijlpaal.
Burgerhulpverleners zijn gemiddeld 2,5 minuut sneller ter plaatse dan een ambulance. Dat komt onder meer doordat de tijd tussen een 112-melding en de oproep van een hulpverlener is gedaald van 1 minuut en 36 seconden naar 51 seconden.
Dat heeft grote gevolgen voor de overlevingskansen. Het Amsterdam UMC concludeert dat de kans om een hartstilstand te overleven in Noord-Holland, waar langdurig onderzoek is gedaan, is gestegen van 26 naar 39 procent.
Eind vorige eeuw overleefde slechts 9 procent een hartstilstand thuis. Nu is dat percentage opgelopen tot 25 procent. In totaal worden jaarlijks 17.000 mensen getroffen door een hartstilstand, terwijl ze niet in het ziekenhuis zijn.
Kleine kanttekening: lokaal zijn er grote verschillen in dekking. Aart Bosmans, bestuurder van HartslagNu, zei eerder al dat 'in plaatsen waar de gemeente en burgers betrokken zijn en waar veel actieve stichtingen zijn, de AED-dekking vaak beter is.'