Het is al decennia een dwingend advies: eet minder zout. Om precies te zijn niet meer dan zes gram per dag, het liefst nog minder. Het gezondheidsvoordeel daarvan is echter veel kleiner dan gedacht. Onderzoekers van de Canadese McMaster University concluderen dat minder zout
eten alleen nut heeft voor mensen die al een hoge bloeddruk hebben en die te veel zout consumeren. Zij zouden dan het beste hun zoutinname kunnen reduceren tot een gemiddeld niveau, want een zoutarm dieet zou juist
ongezond zijn. De resultaten tonen namelijk aan dat een zoutarm dieet de kans op hartaanvallen, beroertes en voortijdige sterfte vergroot in vergelijking met een gemiddelde zoutinname. Daarbij maakt het niet uit hoe hoog de bloeddruk van mensen is. De onderzoekers bestudeerden data van 130.000 mensen in 49 landen. Hoofdonderzoeker Andrew Mente vertelt: "Onze data bevestigen dat mensen die veel zout eten en een hoge bloeddruk hebben het beste hun zoutinname kunnen minderen. Maar het is niet goed om zoutarm te gaan eten."