De veelgebruikte suikervervanger neotaam, ook wel bekend als E961, kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Uit recent Brits onderzoek blijkt dat de stof het microbioom in de darmen verandert, waardoor beschadiging aan de darmen kan optreden.
Toch zijn de uitkomsten van de studie geen reden tot directe zorg, legt lector voeding en gezondheid Annet Roodenburg van de HAS Green Academy uit aan RTL Nieuws. Ze geeft aan dat er vervolgonderzoek gaande is naar de mogelijke schadelijke effecten van neotaam, dat in 2010 voor gebruik werd goedgekeurd door het Europees voedselveiligheidsagentschap (EFSA).
Vervolgonderzoek gaande
"Als blijkt dat het inderdaad schadelijker is dan gedacht, kunnen twee maatregelen worden genomen: de toegestane dosis in voedingsmiddelen wordt verlaagd, of het verwerken van de stof wordt helemaal verboden", zegt Roodenburg.
Ernstige aandoeningen
Volgens de Britse wetenschappers kan het binnenkrijgen van de stof een aanleiding zijn voor meerdere ziektes en aandoeningen, zoals het prikkelbaredarmsyndroom, insulineresistentie en bloedvergiftiging (sepsis), een ontstekingsreactie van het hele lichaam op een infectie. Aan sepsis overlijden jaarlijks ongeveer 3500 mensen in Nederland.
Darmwand aantasten
Neotaam is een relatief nieuwe suikervervanger. Het werd in 2002 ontwikkeld als vervanger voor de zoetstof aspartaam. "Het is aan de ene kant een gezonder alternatief voor suiker, maar het kan ook schadelijk zijn", waarschuwt hoofdonderzoeker Havovi Chichger. "Neotaam kan de darmwand aantasten door schade te veroorzaken aan de 'goede bacteriën' in de darmen. Deze verschijnselen kunnen in verband gebracht worden met prikkelbaredarmsyndroom en sepsis."
Veelgebruikt
Volgens het Kenniscentrum Zoetstoffen wordt neotaam in Nederland gebruikt in veel voedingsproducten, waaronder frisdranken, snoepjes, jam, ijs, zuivelproducten, voedingssupplementen, soepen, sauzen en kauwgom. Het wordt ook gebruikt als losse tafelzoetstof.
Evaluatie afwachten
Het Kenniscentrum Zoetstoffen ziet in het onderzoek niet genoeg aanleiding om Nederlanders te adviseren geen producten met neotaam te consumeren. "We wachten de uitkomst van de evaluatie van het Europees voedselveiligheidsagentschap af", zegt een woordvoerder van het kenniscentrum tegen RTL Nieuws.