De veelgebruikte suikervervanger
neotaam, ook wel bekend als E961, kan leiden tot ernstige
gezondheidsproblemen. Uit
recent Brits onderzoek blijkt dat de stof
het microbioom in de darmen verandert, waardoor beschadiging aan de
darmen kan optreden.
Toch zijn de uitkomsten van de studie
geen reden tot directe zorg, legt lector voeding en gezondheid Annet
Roodenburg van de HAS Green Academy uit
aan RTL Nieuws. Ze geeft aan
dat er vervolgonderzoek gaande is naar de mogelijke schadelijke
effecten van neotaam, dat in 2010 voor gebruik werd goedgekeurd door
het Europees voedselveiligheidsagentschap (EFSA).
Vervolgonderzoek gaande
"Als blijkt dat het inderdaad
schadelijker is dan gedacht, kunnen twee maatregelen worden genomen:
de toegestane dosis in voedingsmiddelen wordt verlaagd, of het
verwerken van de stof wordt helemaal verboden", zegt Roodenburg.
Ernstige aandoeningen
Volgens de Britse wetenschappers kan
het binnenkrijgen van de stof een aanleiding zijn voor meerdere
ziektes en aandoeningen, zoals het prikkelbaredarmsyndroom,
insulineresistentie en bloedvergiftiging (sepsis), een
ontstekingsreactie van het hele lichaam op een infectie. Aan sepsis
overlijden jaarlijks ongeveer 3500 mensen in Nederland.
Darmwand aantasten
Neotaam is een relatief nieuwe
suikervervanger. Het werd in 2002 ontwikkeld als vervanger voor de
zoetstof aspartaam. "Het is aan de ene kant een gezonder
alternatief voor suiker, maar het kan ook schadelijk zijn",
waarschuwt hoofdonderzoeker Havovi Chichger. "Neotaam kan de
darmwand aantasten door schade te veroorzaken aan de 'goede
bacteriën' in de darmen. Deze verschijnselen kunnen in verband
gebracht worden met prikkelbaredarmsyndroom en sepsis."
Veelgebruikt
Volgens het Kenniscentrum Zoetstoffen
wordt neotaam in Nederland gebruikt in veel voedingsproducten,
waaronder frisdranken, snoepjes, jam, ijs, zuivelproducten,
voedingssupplementen, soepen, sauzen en kauwgom. Het wordt ook
gebruikt als losse tafelzoetstof.
Evaluatie afwachten
Het Kenniscentrum Zoetstoffen ziet in
het onderzoek niet genoeg aanleiding om Nederlanders te adviseren
geen producten met neotaam te consumeren. "We wachten de
uitkomst van de evaluatie van het Europees
voedselveiligheidsagentschap af", zegt een woordvoerder van het
kenniscentrum
tegen RTL Nieuws.