Onderzoekers van de universiteit van Cambridge tonen maar weer eens aan hoe weinig we weten over de invloed van
voeding op de gezondheid. Ze vonden namelijk nauwelijks een verband tussen de inname van verzadigde vetten en het ontstaan van hartziekten. Tot nu toe werd het als een gegeven beschouwd: te veel slechte verzadigde vetten kunnen leiden tot hartziekten, nog steeds wereldwijd doodsoorzaak nummer 1. Maar in deze nieuwe studie werd geen bewijs gevonden voor die stelling. Ook achten de onderzoekers het onbewezen dat een hoge inname van onverzadigde vetten, zoals omega 3 en 6, de kans op hartziekten verkleint. Wel werden er hele lichte positieve verbanden gevonden tussen de kans op hartziekten en sommige subtypes van verzadigde vetzuren, die vooral in palmolie en dierlijke vetten zitten. Vetten uit melkproducten zouden dan weer het risico op hartziekten een heel klein beetje verminderen. Hetzelfde zou gelden voor sommige subtypen van omega-3-vetzuren. Tussen de inname van supplementen van omega 3 en de kans op hartziekten werd geen enkel verband gevonden. De onderzoekers van Cambridge hebben 72 studies bestudeerd met meer dan 600.000 deelnemers uit 18 landen. Een grote klinische studie is nodig om hun conclusies verder te onderbouwen. Verder zeggen de onderzoekers dat nieuw onderzoek zich minder zou moeten richten op vetten in het algemeen en meer op bepaalde subtypen en de voeding waar de vetten in zitten. Bron:
Science Daily