Niet eerder werd er zo'n sterk verband gevonden tussen verwerkt
vlees en alcohol enerzijds en maagkanker anderzijds. Twee plakjes spek of 50 gram vlees verhogen het
risico op de ziekte. Hetzelfde geldt voor drie of meer eenheden alcohol per dag. Er is ook goed nieuws: citrusvruchten verlagen de kans op maagkanker. Dat blijkt uit onderzoek van het Wereld Kanker Onderzoeksfonds.
Behalve verwerkt vlees, zoals ham, salami en worst zijn er ook bewijzen gevonden dat voedingsmiddelen, die worden bewaard door ze te zouten kankerverwekkend zijn, denk aan gepekelde groenten of vis. Volgens het rapport is er verder aangetoond dat gegrild of gebarbecued vlees en vis het risico op maagkanker doet toenemen. De ziekte komt twee keer vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Overgewicht blijkt daarnaast een bepalende factor bij meer dan tien kankers. "We kunnen nu voor het eerst met zekerheid zeggen dat drinken, verwerkt vlees eten en overgewicht of obesitas allemaal het risico op maagkankers verhogen. Hopelijk zal dit mensen helpen de juiste beslissingen over hun levensstijl te maken", stelt dokter Rachel Thompson, onderzoeksleidster bij het Wereld Kanker Onderzoeksfonds.