Koekjes, friet, frisdrank en ander bewerkt voedsel, het zou de kans op kanker echt vergroten. Dat blijkt uit onderzoek van de Sorbonne Universiteit en de Universiteit van Sao Paulo onder bijna 105.000 gezonde Fransen. Na jarenlang het eetpatroon van deze mensen te hebben gevolgd, tonen ze voor het eerst een verband aan tussen voeding en kanker. Welke voedingsmiddelen precies de kans op de ziekte vergroten is nog onduidelijk. Wel weten de onderzoekers dat voedsel dat is bewerkt in de fabriek schadelijker is dan onbewerkte producten. Wie 10 procent meer ongezonde dingen eet, heeft 12 procent meer kans op kanker, stellen de wetenschappers. "Er is al heel lang kritiek op dit sterk bewerkte voedsel. Het baart ons zorgen hoeveel van dit soort voedingsmiddelen in de supermarkt te vinden is'', zegt Sjoerd van de Wouw van Foodwatch in het AD. Het Voedingscentrum houdt nog een slag om de arm. "We weten wel dat mensen die veel bewerkt voedsel eten overgewicht hebben en dat overgewicht is gerelateerd aan kanker, maar het is nog te vroeg om de conclusie trekken dat je van dit soort eten kanker krijgt'', aldus voedingsexpert Patricia Schutte in de krant. "Wat we wel zien, is dat het eten van groenten, fruit en granen, dus onbewerkte voedingsmiddelen het risico op kanker verkleint.''