Een schimmelplekje op een sinaasappel, je jonge kaas of in de paprika, snijd je dat weg of gooi je het direct in de vuilnisbak? In veel gevallen kun je beter dat laatste doen. Vaak heeft de schimmel zich namelijk al verspreid door het hele product zonder dat je dat kunt zien. Schimmels kunnen een allergische reactie veroorzaken als je ze opeet of zelfs lijden tot ademhalingsproblemen of een voedselvergiftiging. Dat komt door de stof mycotoxine, die in sommige gevallen zelfs kankerverwekkend is. Ze zitten vooral in appels, selderij en druivensap, maar ook in kruiden, noten en granen. Ze verdwijnen niet bij het koken. Door de lage temperatuur is de koelkast de ideale broedplaats voor schimmels. Dek voedsel daarom goed af, zodat je voorkomt dat de schimmel alles besmet. Aangeraden wordt om bovendien je koelkast elke drie maanden grondig schoon te maken. Is je eten toch beschimmeld dan is het raadzaam om het in een aantal gevallen direct weg te gooien, omdat zich schimmeldraden vormen door het hele product. De Amerikaanse Food Safety and Inspection Service heeft een overzicht gemaakt van de producten die je in zijn geheel moet weggooien, zodra er een schimmelplekje op zit.
- Kliekjes zoals stukjes vlees, stoofschotels en stamppotten, maar ook gekookte rijst of pasta
- Brood, koekjes, gebak
- Groenten en (zacht) fruit met een hoog vochtgehalte, zoals komkommers, perziken en tomaten
- Vleeswaren
- Brie en camembert
- Zachte kazen, zoals roomkaas en hüttenkäse, maar ook plakjes of geraspte kaas
- Yoghurt en zure room
- Jams en compotes (appelmoes)
- Noten, pindakaas of andere notenpasta’s, maar ook peulvruchten