Wie geen opgeblazen gevoel, prikkelbare darm of voedselallergie heeft, hoort er niet meer bij. Onze darmen staan meer dan ooit in de belangstelling. Naast de industrie van de glutenvrije producten is er nog een sector die wel vaart bij de hype: die van de probiotica. Maar helpt het kleintje Yakult echt of kun je beter andere voedingsmiddelen nemen voor een gezonde darmflora? Wetenschapsjournalist van de BBC, Michael Mosley, zocht het uit met behulp van een aantal wetenschappers. Drie groepen van tien personen moesten vier weken lang op verschillende manieren hun darmbacteriën verbeteren. De eerste groep kreeg een bekend probioticadrankje uit de
supermarkt. De tweede groep nam kefir, een gefermenteerde drank vol bacteriën en gist. De derde groep kreeg
voeding met inuline, die rijk is aan prebiotische vezels. Inuline zit in ui, knoflook, prei, cichorei en aardpeer. Het resultaat was verrassend. Bij de groep die probioticadrankjes nam, werd een hele lichte, niet significante wijziging van de darmbacteriën van de Lachnospiraceae-familie vastgesteld. De groep die prebioticarijke voeding at, ontwikkelde een verhoogde hoeveelheid goede bacteriën. Maar de grootste verandering werd aangetoond bij de kefir-groep. De deelnemers hadden een hoger aantal van het bacteriegeslacht lactobacillus. Deze bacteriën zijn goed voor de algemene gezondheid van de darmen en kunnen helpen bij aandoeningen zoals diarree en lactose-intolerantie. De onderzoekers vergeleken vervolgens gefermenteerd
voedsel zoals yoghurt, kimchi, kombucha, zuurkool en kefir dat thuis werd gemaakt met kant-en-klare producten uit de supermarkt. Het zelf bereide voedsel was veel beter voor de darmen, omdat de producten uit de supermarkt gepasteuriseerd zijn, waarbij veel goede bacteriën verloren gaan.