Het Amsterdam UMC heeft een primeur te pakken: als eerste ziekenhuis wereldwijd heeft het een patiënt behandeld met een innovatieve vorm van hersenstimulatie tegen parkinson. De behandeling is speciaal afgestemd op de hersenactiviteit van de 47-jarige patiënt, en biedt hoop op een betere kwaliteit van leven.
Bij de traditionele hersenstimulatie, die al ruim dertig jaar wordt toegepast, worden elektroden in de hersenen geplaatst die continu elektrische pulsen afgeven. Deze methode vermindert doorgaans de symptomen van parkinson, maar werkt niet bij iedereen en kan bijwerkingen veroorzaken. Met de nieuwe techniek worden pulsen alleen afgegeven wanneer de hersenen hier zelf om vragen. "Het is alsof de hersenen de regie overnemen", zegt een woordvoerder van het UMC tegen AT5.
Het doel van deze vernieuwende aanpak is helder: de behandeling effectiever maken door deze aan te passen aan de unieke hersenactiviteit van de patiënt. “Als het ware op maat gemaakt”, legt het UMC uit. Door alleen te stimuleren wanneer dat echt nodig is, kunnen de bijwerkingen worden beperkt en de resultaten worden verbeterd.
Een groot voordeel van deze methode is dat het ook beschikbaar is voor patiënten die al eerder een hersenstimulator hebben laten plaatsen. Een nieuwe operatie is niet nodig: het bestaande systeem kan worden voorzien van een update. “De arts, klinisch technoloog of verpleegkundig specialist die de elektroden afstelt, kan deze nieuwe technologie eenvoudig instellen”, legt neuroloog Martijn Beudel uit.
Ook bij de eerste patiënt die met de nieuwe methode werd behandeld, volstond een update. “Hij kampte nog met bijwerkingen van het oude systeem. Daarom hebben we het geïmplanteerde apparaat simpelweg een ‘update’ gegeven”, aldus Beudel.
Hoewel de eerste resultaten veelbelovend zijn, benadrukt Beudel dat de nieuwe methode niet meteen bij alle parkinsonpatiënten kan worden toegepast. “We moeten nog onderzoeken of de technologie ook effectief is bij patiënten die geen bijwerkingen ervaren”, legt hij uit. Het onderzoek naar de bredere toepasbaarheid van deze behandeling staat dus nog in de startblokken.
Met deze technologische vooruitgang zet het Amsterdam UMC een belangrijke stap in de strijd tegen parkinson, waarbij de focus meer dan ooit op maatwerk en kwaliteit van leven ligt.
Bron: AT5