Koffie, daar kikker je van op. Hele
volksstammen doen zich dagelijks tegoed aan het warme drankje, en nu
lijkt het er ook nog eens sterk op dat koffiedrinken je beschermt
tegen de ziekte van parkinson. Dat blijkt uit een nieuw
internationaal onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke
tijdschrift
Neurology, waar de Nederlandse arbeidshygiënist Hilde
Konijnenberg aan heeft bijgedragen.
De gegevens van 184.024 mensen over een
tijdsbestek van gemiddeld dertien jaar zijn voor de studie
geanalyseerd. Hieruit bleek dat koffiedrinkers gemiddeld een lager
risico hebben om parkinson te krijgen dan mensen die helemaal geen
koffie drinken. De 25 procent meest fanatieke koffiedrinkers heeft
liefst 40 procent minder kans op het ontwikkelen van parkinson dan
niet-drinkers.
Psychoactieve drank
De wetenschappers weten niet precies
hoe dit verband tot stand komt, maar het kan te maken hebben met de
cafeïne die je binnenkrijgt. Dit brengt de toevoer van dopamine naar
de hersenen op gang, terwijl parkinsonpatiënten juist kampen met een
vermindering van dopamine als gevolg van kapotte hersencellen.
Koffiedrinken biedt dus mogelijk bescherming tegen het krijgen
parkinson.
Groot maatschappelijk belang
Volgens de onderzoekers was deze studie
van groot maatschappelijk belang. “Koffie is de meest geconsumeerde
psychoactieve drank ter wereld. Het ontrafelen van de biologische
werking van cafeïne en het effect op de ontwikkeling van parkinson
heeft niet alleen belangrijke implicaties voor de volksgezondheid,
maar leert ons ook meer over mogelijke manieren om parkinson te
voorkomen”, schrijven zij.