Moeiteloos een paar kilo afvallen, dat willen we allemaal wel. Wetenschappers hebben misschien iets gevonden. Het heeft te maken met het mechanisme in je hersenen dat je lichaamstemperatuur regelt.
“Tot 50 procent van de calorieën die we op een dag eten, wordt omgezet naar energie om de lichaamstemperatuur te regelen”, legt professor Bruno Conti van onderzoeksinstituut Scripps Research uit. “Maar als voedsel schaars is, passen zoogdieren zich daaraan aan door ook hun temperatuur te verlagen, hun energieverbruik te verminderen en zo het verlies van lichaamsgewicht te beperken.”
Dat werkt ook bij mensen zo. Als je op dieet bent, wordt je lichaamstemperatuur lager. “Het is een soort van overlevingsmechanisme”, vertelt Conti. “Je lichaam zegt: als we zo weinig voedsel vinden, is het beter om vandaag energie te sparen en morgen opnieuw op zoek te gaan naar voedsel, waardoor je minder makkelijk afvalt.”
Je zou dus een manier moeten vinden om te voorkomen dat je lichaamstemperatuur omlaag gaat, zo dachten de onderzoekers. Toen kwamen ze uit bij de kappa-opioïdereceptor, die in de hersenen een belangrijke rol speelt bij de regulering van zowel de lichaamstemperatuur als de voeding. Door de receptor te blokkeren zou de lichaamstemperatuur op peil blijven, was de gedachte.
Ze deden een experiment bij muizen, die al zes weken op dieet waren. De ene groep kreeg een medicijn dat de receptor blokkeerde, de andere niet. Waar de controlegroep nauwelijks nog gewicht verloor, bleef de groep die het middel kreeg, energie verbruiken en viel 6 procent extra af. In een ander experiment verdubbelde het gewichtsverlies zelfs bijna door het blokkeren van de receptor. Het middel werkte enkel als de muizen op dieet waren en hun lichaam dus normaal gesproken in de spaarstand zou gaan.
Vervolgonderzoek moet uitwijzen of het medicijn ook mensen kan helpen om meer gewicht te verliezen.