Lange tijd dachten we dat ons smakenpalet bestond uit zout, zuur, bitter en zoet. Daar werd een aantal jaar geleden umami aan toegevoegd en nu dus nog een zesde
smaak, namelijk die van koolhydraten. Pasta, brood en rijst hebben dus hun eigen herkenbare smaak. Umami is van oorsprong een Japans woord dat iets als hartig betekent. De smaak van koolhydraten viel tot nu toe onder zoet. Het idee was dat ze in de mond al werden afgebroken tot suiker. Maar onderzoekers van de Oregon State University tonen nu aan dat dit niet zo is. Ze lieten proefpersonen een koolhydratendrankje drinken en de smaak omschrijven. Daarna blokkeerden ze de smaakpapillen, die zoet proeven. De deelnemers moesten het drankje daarna nog eens drinken. Ze proefden precies dezelfde smaak. Daarmee is aangetoond dat koolhydraten niet zoet zijn, maar een eigen smaak hebben. Het is waarschijnlijk niet de laatste smaak die ontdekt wordt. Vermoedelijk kunnen we ook de smaak van calcium herkennen.