Onlangs werd bekend dat iedereen per week een hoeveelheid plastic binnen krijgt ter grootte van een bankpasje. De WHO zegt nu na eerste onderzoek dat dat geen kwaad kan.
Het plastic wordt vooral teruggevonden in ons drinkwater, maar zou dus volgens een nieuwe
analyse geen risico vormen voor de volksgezondheid. Maar, zo waarschuwt de Verenigde Naties, meer onderzoek is nodig om precies te achterhalen hoe plastic door het menselijk lichaam wordt verwerkt.
Het zijn vooral microplastics die ons lichaam binnendringen. Dit zijn deeltjes die een doorsnee hebben van een halve millimeter of minder. De productie van plastic is in enkele decennia verveelvoudigd en zal opnieuw verdubbeld zijn tegen 2015 is de verwachting.
Volgens het rapport zijn het niet de grotere microplastics (met een doorsnee van meer dan 150 micrometer) waar we ons zorgen over moeten maken. Deze deeltjes gaan direct ons lichaam weer uit. Het zijn juist de kleinere deeltjes die kunnen achterblijven, maar de onderzoekers denken niet dat die zich zodanig opstapelen dat ze gevaarlijk worden. Er is nog te weinig bekend over de impact van de allerkleinste deeltjes, nanoplastics die kleiner zijn dan een micrometer.
"Gebaseerd op het bewijs dat er nu is, vormen de chemische stoffen en microbiële pathogenen die in microplastics zitten een laag risico voor de volksgezondheid. Hoewel er onvoldoende informatie beschikbaar is om grote conclusies te trekken over de giftigheid van nanodeeltjes, is er ook geen informatie die suggereert dat het reden tot zorg is," klinkt het in de conclusie.