Dat zegt ook Christophe Matthys, voedingsdeskundige en professor aan de KU Leuven. ‘Daarbij is het opletten waardoor we ongezonde vetten vervangen. Het is bijvoorbeeld niet goed om verzadigde vetten of industriële transvetten te vervangen door suikers. Daarmee doe je meer kwaad dan goed. Het is beter om de transvetten en dierlijke vetten te vervangen door onverzadigde vetten zoals olijfolie.’
De transvetten in koekjes, industrieel gebak en kant- en klaarmaaltijden vergroten de kans om te overlijden aan hart- en vaatziekten met een derde. Dat staat in een onderzoek, dat verscheen in het medische vakblad The BMJ. Het verband tussen hart- en vaataandoeningen en dierlijke vetten is daarentegen veel minder duidelijk. Dat is echter geen excuus om weer meer naar echte boter te grijpen, waarschuwt professor cardiologie aan het UZ Gent Guy De Backer in Vlaamse krant
De Standaard. '‘Er zijn toch een paar studies waarbij duidelijk werd aangetoond dat verzadigd vet het cholesterol in het bloed verhoogt, wat wederom de kans op hart- en vaatziekten vergroot. Je consumeert dierlijke, verzadigde vetten dus het beste maar met mate. De bestaande richtlijnen rond verzadigde vetten blijven ook geldig. We eten er trouwens nog altijd te veel van.’