Veel mensen vrezen dat ze van pasta dik worden, vanwege de 'slechte' koolhydraten. Voor hen is er misschien een oplossing: laat de pasta eerst afkoelen en warm hem daarna weer op. De slechte koolhydraten zouden daardoor veranderen in betere koolhydraten. Tenminste dat blijkt uit een experiment van de tv-serie 'Trust me, I'm a doctor'. Gewone pasta bevat veel snelle koolhydraten, die de bloedsuikerspiegel snel doen stijgen en dalen. Je krijgt zo eerder weer een hongergevoel dan wanneer je bijvoorbeeld volkoren pasta eet. Nu hebben wetenschappers ontdekt dat wanneer de pasta afkoelt, de structuur verandert in iets dat ze resistent zetmeel noemen. De pasta wordt door de afkoeling resistent voor het enzym in onze darmen dat de koolhydraten afbreekt en glucose laat vrijkomen. Daardoor blijven de snelle piek en snelle daling van de bloedsuikerspiegel uit. Het lichaam behandelt de pasta dus eigenlijk als vezelrijk voedsel. Maar
koude pasta vinden de meeste mensen minder lekker. Daarom is gekeken wat er gebeurt als je de pasta weer opwarmt. En in tegenstelling tot wat wetenschappers verwachtten, bleek dat de opgewarmde pasta de bloedsuikerspiegel nog minder beïnvloedde dan koude pasta. Het opwarmen zou de pasta in nog sterker resistent zetmeel veranderen. Degelijk onderzoek moet nu gaan uitwijzen of dit effect stand houdt.