Een voedselvergiftiging kan je vakantie aardig verzieken. Wil je het zekere voor het onzekere nemen dan kun je het beste deze zes voedingsmiddelen vermijden, aldus de Amerikaanse voedselveiligheidsexpert Bill Marler. Als melk en sap niet gepasteuriseerd zijn, is de kans op voedselvergiftiging veel groter. Marler telde in de VS 150 gevallen in vijftien jaar tijd. Hij zal dan ook niet snel een sapje uit het koelvak pakken. Dit zijn kiemplantjes van peulvruchten, granen en enkele bladgroenten. De bekendste is tuinkers. Als deze groenten niet of onvoldoende gekookt zijn, loop je kans op salmonella of e.coli.
3. Niet-doorbakken vlees Sappig rood vlees is misschien wel het lekkerst, maar niet het veiligst. "Als het niet helemaal opgewarmd is tot 70 graden Celsius kan het e.coli- en salmonellavergiftiging veroorzaken," aldus de expert.
4. Gewassen of gesneden fruit en groenten Hoe meer het voedsel behandeld en verwerkt is, hoe meer kans dat het besmet is. Marler koopt dus altijd kleine hoeveelheden onbewerkte groenten en fruit. Hij bewaart het niet langer dan drie tot vier dagen in de koelkast om zo ook een listeriabesmetting te voorkomen.
5. Rauwe of kort gekookte eieren De kans op een salmonellavergiftiging via rauwe eieren is de laatste jaren flink gedaald. Toch zal de expert altijd zijn eitjes goed doorkoken of bakken.
6. Rauwe oesters en andere schaaldieren Het aantal voedselvergiftigingen door oesters is volgens Marler de laatste vijf jaar sterk toegenomen. Hij wijt dat aan het warmere zeewater, waardoor er meer microben in gedijen.
Bron(nen): De Morgen