Voor wie op dieet is en zich zorgen maakt over de kerstperiode luidt de gouden tip: 'Schep je bord goed vol'. Volgens een voedingsexpert helpt dit om eet- en snoepbuien later op de dag te voorkomen en kunnen we ons gewicht zo helpen te behouden. Professor Claire Allardyce verklaart in de dat we beter een grote portie kalkoen kunnen eten dan ons bord voor de helft vol te scheppen. Dit heeft te maken met onze hersenen. Als we ons beseffen dat we maar een kleine portie hebben gegeten, neigen we later op de dag naar meer en ongezonde snacks. Bovendien vergeten we met een vol bord een tweede en derde portie. Als je met een kleine portie begint en later bij schept, eet je uiteindelijk meer. Schep je bord dus goed vol, maar houd het bij 1 portie. 'Visualiseer je maaltijd op je bord en neem tijd om er in detail naar te kijken. Je 'supercomputer' maakt dan de balans op van wat je gegeten hebt', geeft ze als tip. Als je nog gezonder wilt zijn, vul je je bord met groenten in plaats van aardappel. Hiermee kun je de illusie creëren van een grote portie, zonder de grote hoeveelheid aan calorieën binnen te krijgen. Als je vlees wilt eten, kies dan voor het vetarme kalkoen. En tot slot: drink water rijk aan calcium. Dit mineraal hecht zich aan vet en vermindert de opgenomen hoeveelheid in het lichaam.
Bron(nen): The Telegraph