Er is steeds meer bewijs dat de zeldzame, zware leverproblemen bij jonge kinderen worden veroorzaakt door het adenovirus, zegt de Britse gezondheidsdienst. De variant F41 zou de boosdoener zijn.
De afgelopen weken werden kinderen in verschillende Europese landen getroffen door hepatitis. Zeker één kind overleed. Waar de leverontsteking vandaan kwam, was tot nu toe onduidelijk. Maar het adenovirus lijkt nu toch de oorzaak te zijn.
Verreweg de meeste kinderen die besmet zijn met het verkoudheidsvirus hebben milde klachten. Toch is het belangrijk om het ziekteverloop in de gaten te houden. Verschillende kinderen onder de vijf jaar, onder wie drie patiënten in het UMCG in Groningen, waren zo ziek dat ze een levertransplantatie nodig hadden.
Wetenschappers onderzoeken de mogelijkheid dat de nieuwe variant gevaarlijker is dan normaal. Ook kan het zijn dat sommige kinderen hepatitis krijgen doordat ze op latere leeftijd voor het eerst het adenovirus oplopen en een 'krachtigere immuunrespons' krijgen. Het virus was de afgelopen twee jaar nauwelijks in omloop in verband met de corona-restricties.
Geen van de ernstig zieke kinderen was ingeënt tegen covid, dus het vaccin is niet verantwoordelijk voor de leverproblemen. Wel onderzoeken de Britten of blootstelling aan het coronavirus zelf de oorzaak kan zijn.
Het is belangrijk om naar de huisarts te gaan als je kind 'ongewoon moe' is, de huid gelig ziet en ze donkere urine of bleke, grijsgekleurde ontlasting hebben.
Kinderen die overgeven of diarree hebben, moeten thuisblijven en pas 48 uur nadat de symptomen over zijn, weer naar de dagopvang of school gaan, zeggen de experts.
Bron(nen): BBC News