Gezonder oud worden? Deze voedingspatronen helpen je op weg

gezondheid
maandag, 24 maart 2025 om 18:26
230944637 m

Bepaalde voedingspatronen hangen samen met beter cognitief, fysiek en mentaal functioneren op latere leeftijd. Dat blijkt uit nieuw langlopend onderzoek onder ruim 105.000 Amerikaanse gezondheidswerkers.

De onderzoekers volgden de deelnemers maar liefst 30 jaar lang. Ze keken specifiek naar wie op 70-jarige leeftijd nog goed functioneerde op verschillende gebieden én vrij was van chronische ziekten. Dit bleek voor bijna 10 procent van de deelnemers het geval.

Wat at deze 'succesvolle' groep dan anders dan de rest? Het meest effectieve voedingspatroon bleek de Alternative Healthy Eating Index (AHEI). Mensen die hier het beste aan voldeden, hadden 86 procent meer kans om gezond oud te worden dan degenen die er het minst aan voldeden. Bij een leeftijdsgrens van 75 jaar was dit effect zelfs nog sterker.

Wat is de AHEI?

De AHEI kenmerkt zich door veel groenten, fruit, volkorenproducten, noten en peulvruchten. Ook magere zuivel en onverzadigde vetten passen in dit patroon. Aan de andere kant worden rood en bewerkt vlees, transvetten, zout en suikerhoudende dranken beperkt.

Ook andere gezonde eetpatronen, zoals het Mediterrane dieet, toonden positieve effecten. Het minst sterke verband werd gevonden bij een strikt plantaardig voedingspatroon.

Sommige groepen profiteren meer dan andere

Opvallend is dat het positieve effect van gezond eten sterker was bij vrouwen dan bij mannen. Ook bleek de samenhang krachtiger bij rokers en mensen met overgewicht. Dat zijn juist groepen die extra gezondheidswinst kunnen behalen.

Ultrabewerkt voedsel liet een omgekeerd verband zien: hoe meer hiervan werd gegeten, hoe kleiner de kans op gezond ouder worden. De onderzoekers vonden een 32 procent lagere kans bij de groep die het meeste ultrabewerkte voeding consumeerde.

Bron: Nature Medicine