Jaarlijks worden duizenden huizen geïsoleerd met purschuim. Experts waarschuwen dat er vaak fouten bij de installatie worden gemaakt, waardoor bewoners en installateurs ziek kunnen worden. Er zijn nu zo'n vierhonderd slachtoffers bekend bij de Stichting Meldpunt Purslachtoffers.
Slachtoffers hebben last van de luchtwegen, zijn vermoeid, hebben geïrriteerde ogen en (zware) benauwdheidsklachten. Er zijn veel Nederlanders die met klachten rondlopen zonder te weten dat dit door giftig purschuim wordt veroorzaakt.
Purverwerking komt nauwPur (polyurethaan) is overal om ons heen, in meubels, matrassen, kussens en speelgoed. Purschuim wordt ook gebruikt voor het isoleren van de vloer, de spouwmuren of het dak. Het spuiten van pur-isolatie komt nauw en is aan strenge regels gebonden, maar lang niet altijd gaat het goed.
Toxicoloog Paul Scheepers van de Radboud Universiteit
legt uit aan RTL Nieuws dat de toepassing van pur in fabrieken onder gecontroleerde omstandigheden wordt uitgevoerd. Maar een vloer isoleren bij mensen thuis is andere koek. "In een fabriek kun je het chemische proces controleren. Bij mensen thuis wordt dat een stuk lastiger."
Schadelijke stoffenOok is het op locatie lastig te controleren of het mengsel en de verwerkingstemperatuur goed zijn en of de omgevingsvochtigheid en ventilatie op orde is. Gaat er iets niet volgens de voorschriften, dan kunnen er tot lang na het installeren schadelijke stoffen vrij blijven komen in de woning.
Bewoners mogen absoluut niet aanwezig zijn tijdens en twee uur na het aanbrengen van purschuim, maar vaak wordt dit gebracht als 'advies'. "Als je in de woning aanwezig bent terwijl de purschuimisolatie wordt aangebracht, dan kun je een zeer hoge blootstelling aan giftige stoffen krijgen", legt emeritus-chemicus Atie Verschoor uit.
Hoge concentratie"Zo'n hoge concentratie van stoffen in één keer kan ervoor zorgen dat je als het ware overgevoelig wordt voor die stoffen. Als je er eenmaal gevoelig voor bent geworden, dan zie je vaak dat mensen er steeds heftiger op reageren als ze weer opnieuw met die stof in aanraking komen."
Purschuimisolatie wordt volop gepromoot, ook door de overheid. Je kunt subsidie krijgen om je woning met pur te isoleren. Experts pleiten voor een totale stop op subsidie voor het spuiten van pur.
Het zou verboden moeten worden"Als overheid moet je dit niet willen stimuleren. Los van de mogelijke risico's voor de volksgezondheid is het gebruik ervan slecht voor het milieu. Het is niet of nauwelijks te recyclen. Dat past niet meer in deze tijd", zegt toxicoloog Scheepers.
Chemicus Verschoor heeft tientallen 'schrijnende gevallen' langs zien komen en is helemaal klaar met pur: "Ik vind dat al het gebruik van purschuim verboden zou moeten worden. Ik zou zelf het risico op eventuele gezondheidsklachten nooit willen lopen. Daarnaast zijn er genoeg duurzame alternatieve middelen zonder risico op schade voor de volksgezondheid."