Je hebt de gouwe ouwe broodbak of het flinterdunne boterhamzakje om de lunchbroodjes in te verpakken voor onderweg, maar ook aluminiumfolie is een populair middel om je eten vers te houden. Met deze laatste manier van voedsel inpakken, moet je echter oppassen. Het Voedingscentrum legt het uit.
Het metaal aluminium is niet bestand tegen een aantal sterke zouten en zuren. Wanneer je bepaalde levensmiddelen in aluminiumfolie verpakt, dan lost het aluminium erin op en komt het in je voedsel terecht. Het Voedingscentrum raadt dan ook af om augurken, spekjes en zure haring op deze manier in te pakken.
Maar ook gepelde of gesneden vruchten en tomatenpuree zijn uit den boze. Een halve kiwi, stukjes sinaasappel, appel of mango, en ook overgebleven pizzapunten zijn niet geschikt om strak in te pakken met aluminiumfolie. Kies liever voor afsluitbare plastic bakje, die je na een wasbeurt kunt hergebruiken.
Oplosbare aluminiumdeeltjes in je eten, die je vervolgens doorslikt, zijn niet het enige probleem. Ook is het met aluminiumfolie niet mogelijk om je restjes luchtdicht te verpakken. Hiermee doe je de bacteriën in het voedsel een gunst, want die kunnen door de verse lucht in de verpakking verder doorgroeien.
Let er dus op bij het bewaren van etenswaren dat je een luchtdicht vershoudbakje of bewaardoos gebruikt. Daarnaast is het uiteraard belangrijk om ze binnen afzienbare tijd in de koeling of vriezer te plaatsen.