Je hebt de gouwe ouwe broodbak of het
flinterdunne boterhamzakje om de lunchbroodjes in te verpakken voor
onderweg, maar ook aluminiumfolie is een populair middel om je eten
vers te houden. Met deze laatste manier van voedsel inpakken, moet je
echter oppassen.
Het Voedingscentrum legt het uit.
Augurken en spekjes
Het metaal aluminium is niet bestand
tegen een aantal sterke zouten en zuren. Wanneer je bepaalde
levensmiddelen in aluminiumfolie verpakt, dan lost het aluminium erin
op en komt het in je voedsel terecht. Het Voedingscentrum raadt dan
ook af om augurken, spekjes en zure haring op deze manier in te
pakken.
Pizza en gesneden vruchten
Maar ook gepelde of gesneden vruchten
en tomatenpuree zijn uit den boze. Een halve kiwi, stukjes
sinaasappel, appel of mango, en ook overgebleven pizzapunten zijn
niet geschikt om strak in te pakken met aluminiumfolie. Kies liever
voor afsluitbare plastic bakje, die je na een wasbeurt kunt
hergebruiken.
Niet luchtdicht
Oplosbare aluminiumdeeltjes in je eten,
die je vervolgens doorslikt, zijn niet het enige probleem. Ook is het
met aluminiumfolie niet mogelijk om je restjes luchtdicht te
verpakken. Hiermee doe je de bacteriën in het voedsel een gunst,
want die kunnen door de verse lucht in de verpakking verder
doorgroeien.
Let er dus op bij het bewaren van
etenswaren dat je een luchtdicht vershoudbakje of bewaardoos
gebruikt. Daarnaast is het uiteraard belangrijk om ze binnen
afzienbare tijd in de koeling of vriezer te plaatsen.