Of je nu dagelijks kunstige gerechten bereidt in aluminiumfolie of het slechts tevoorschijn haalt bij de barbecue, iedereen heeft zich wel eens afgevraagd: welke kant ook al weer? Hoort de glimmende of juist de doffe zijde boven? Er zijn diverse theorieën over. Zo zou de glanzende kant meer hitte vasthouden, waardoor je vis krokanter wordt. Anderen stellen weer dat de matte kant beter geleidt doordat het oppervlak vlakker is. Wie heeft gelijk? Aluminiumfoliefabrikant Reynold's Kitchen geeft je het verlossende antwoord: het maakt niets uit. De twee verschillende zijden ontstaan tijdens het ontwikkelingsproces en hebben niets met koken te maken. "De folie wordt tijdens het proces 'gewalst' in lagen," staat op de website. "Walsen is het proces waarbij hitte en spanning worden toegepast om de folie uit te rekken tot de gewenste dikte." "We walsen twee lagen tegen elkaar, anders zou de folie scheuren tijdens het proces. Komt de folie in contact met een andere laag, dan krijg je de doffe kant. De blinkende kant is niet in contact gekomen met een ander vel metaal. Maar welke kant je gebruikt bij het koken, maakt helemaal niet uit."