Je rolt in je vakantie het bed ietwat onfris uit na een pittige plaknacht, en wederom zorgt de felle zon voor een verzengende hitte. De hoogste tijd voor een duik in het water. Doe dan alsjeblieft wel je contactlenzen uit, want 'water en lenzen gaan absoluut niet samen', volgens oogarts Carina Koppen.
HorrorverhaalDe professor en hoofd van de afdeling oogheelkunde van het Universiteitsziekenhuis Antwerpen is duidelijk bij HLN: “Als je gaat zwemmen met je lenzen in, loop je het risico op een parasietinfectie. Dat komt niet vaak voor, maar als je het verkeerde lootje trekt, kan het wel zeer ernstige gevolgen hebben.”
“Typ maar eens de woorden ‘water’, ‘lenzen’, ‘zwemmen’ en ‘acanthamoeba’ – de naam van de parasiet – in een zoekmachine. Dan kom je genoeg horrorverhalen tegen. Waargebeurde horrorverhalen.”
Oogparasiet“Als zo’n parasiet zich in je oog nestelt, is dat immers heel moeilijk te behandelen. Vaak vergt het verschillende operaties en op termijn kan je alsnog je zicht en je oog verliezen. Ik kan het niet genoeg herhalen: water en lenzen gaan niet samen.”, aldus Koppen.
“Lenzen verstoren je oogoppervlak een beetje. In feite veroorzaken ze minuscule wondjes op het hoornvlies, het transparante deel van het oog. Als je dan de pech hebt dat er veel parasieten in de buurt zijn, kunnen zij van dat wondje gebruikmaken om zich in je oog te nestelen.”
ZwembrilDe oogarts adviseert om een afsluitende zwembril op te doen als je zonder lenzen te weinig ziet, en daarna de lenzen te vervangen. Daglenzen zijn de beste keuze volgens haar.
“Op jaarbasis zien we hier in het UZA zo’n drie patiënten met een zware parasietinfectie. In België zullen dat er in totaal een dertigtal zijn. Op zich lijkt dat niet veel. Maar de pijn die deze patiënten moeten ondergaan, tekent hen voor de rest van hun leven. Elke patiënt die zo’n infectie moet meemaken, is er één te veel.”
Bron(nen): HLN