Gisteren overleed Kane Tenaka. De Japanse was de oudste mens ter wereld en stierf op 119-jarige leeftijd. Kunnen mensen eigenlijk nog heel veel ouder worden dan dat?
Wetenschapsjournalist Martijn Peters vertelt aan HLN: “De gemiddelde levensverwachting stijgt nog steeds. Vooral in de armere landen. Dankzij betere volksgezondheid, sanitaire faciliteiten en voedselvoorziening loopt een 70-jarige vandaag evenveel kans om te overlijden als een 30-jarige in pre-industriële tijden. Maar de maximale levensverwachting lijkt al even niet meer toe te nemen.
Volgens wetenschappers ligt dit aan het feit dat niet onze gezondheid die bovengrens bepaalt, maar wel de bouw van ons lichaam. Er is als het ware een ingebouwde limiet die een bijwerking is van onze biologie.”
Onderzoekers analyseerden in 2016 al data van mensen uit 40 landen en stelden toen 115 jaar vast als gemiddelde bovengrens. “Tussen de jaren 70 en begin jaren 90 steeg de maximumleeftijd nog van 110 naar 115 jaar, maar na 1995 merkten de onderzoekers geen verandering meer op. De kans dat we iemand ouder zien worden dan 125 is amper 1 op 10.000,” aldus Peters.
Waar dat door komt? “Naarmate we ouder worden stapelen we langzaamaan meer en meer schade op in ons DNA, waardoor bijvoorbeeld onze organen minder efficiënt beginnen te werken. Ook al ontsnap je aan ouderdomsziekten zoals kanker, hartaandoeningen en Alzheimer, je lichaam stopt hoe dan ook op een gegeven moment met functioneren. Het is letterlijk ‘op’ dan.”
Bron(nen): HLN