UTRECHT (ANP) - Beroepsorganisatie voor zorgpersoneel NU'91 wil dat mensen die met name in verpleegtehuizen en thuiszorg actief zijn, tijdens hun werk daar niet langer hun volledige naam hoeven te gebruiken, bijvoorbeeld op hun werkkleding. Ook moeten collega's die niet op vaste plekken werken, zoals die in de thuiszorg, een goed werkende alarmknop meekrijgen voor als er iets mis is. De club wil met deze maatregelen "de toenemende fysieke en digitale agressie, waar veel zorgprofessionals bijna op dagelijkse basis mee te maken krijgen, een halt toe te roepen".
Er heerst in de samenleving al lang grote ongerustheid om bedreiging en intimidatie van zorgmedewerkers. Stalking, doxing (het met kwade bedoelingen verspreiden van bijvoorbeeld iemands adres) en intimidatie zijn "tegenwoordig eerder regel dan uitzondering", zegt Münire Manisa, cao-onderhandelaar voor NU'91. In aanloop naar de onderhandelingen over de cao voor werknemers van verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT), deed NU'91 een rondgang onder de doelgroep om uit te zoeken wat er zoal leeft.
Daaruit kwam naar voren dat de zorgprofessionals in kwestie zich steeds kwetsbaarder voelen door het standaard vermelden van hun voor- en achternaam op de werkplek, bijvoorbeeld door een naambordje op het uniform en in online(patiënten-)systemen. "Patiënten of hun familie sturen steeds vaker persoonlijke berichten naar zorgprofessionals, ook buiten werktijd. Dit kan zeer intimiderend zijn. Sommigen zijn vrij makkelijk online te traceren, omdat ze bijvoorbeeld een naam hebben die minder vaak voorkomt", legt Manisa uit. "Gebruik gefingeerde namen of desnoods initialen. Privacy is geen luxe, het is voor deze zorgprofessionals bittere noodzaak."
Onder de VVT-cao vallen ruim 470.000 mensen. Veiligheid is een arbeidsvoorwaarde, aldus NU'91.