We hebben het altijd druk, druk, druk. Een dagdeel niks doen voelt al snel als verspilde tijd. Maar af en toe je brein even op pauze zitten, daar is niks mis mee. Sterker nog, het is juist gezond om af en toe een dagje te luieren. De Belgische neuroloog Steven Laureys vertelt waarom niksen productief kan zijn, en helpt je van je schuldgevoel af.
Het is de kunst om een goede balans te vinden tussen actief bezig zijn en momenten van rust. De pauzes stellen je brein in staat om tot nieuwe inzichten te komen. “Het is juist goed voor je brein om even te rusten. Want je kunt gewoon niet permanent voluit gaan. Het kan je zelfs een nieuwe kijk geven op bepaalde dingen”, legt Laureys uit aan het Belgische VRT.
Nieuwe inzichten door rustpauzes
Je hersenen blijven op onbewust niveau actief, ook als je niks doet. “Dat laat je toe om creatieve links te leggen en nieuwe ontdekkingen te doen”, zegt de neuroloog. Hij raadt iedereen die hard studeert of druk bezig is met een project aan om gedurende het werk regelmatig een rustpauze in te lassen. “Zo kun je alles even loslaten en het tot jou laten komen. Dan kan je brein soms nieuwe connecties leggen. Zo krijg je op zogenaamde verloren momenten toch nieuwe inzichten.”
Zoek de balans
“Er is geen ideale formule tussen lummelen en werken”, vertelt Laureys. “Bij iedereen is het anders en persoonlijk. Voor de ene persoon kan 10 minuutjes rusten fantastisch werken, anderen hebben dan weer een uur of een hele dag nodig.”
Het draait volgens hem allemaal om balans. “Zolang de juiste balans er is, is er geen enkel probleem. Want alhoewel te veel werken niet goed voor je is, is te veel niets doen dat ook niet. Emotioneel weegt dat door”, besluit de neuroloog.
Bron(nen): VRT