Je stopt twee keer per dag meerdere minuten lang iets in je mond dat waarschijnlijk smeriger is dan de wc-bril. Een gemiddelde tandenborstel bevat liefst zeven miljoen bacteriën. Een vies ding dus, zo'n tandenborstel. Reden om hem regelmatig te vervangen en na iedere poetsbeurt goed schoon te spoelen.
Professor en tandarts Dominique Declerck (UZ Leuven) legt aan Het Laatste Nieuws uit dat het afhangt van de omstandigheden of je tandenborstel echt smeriger is dan je toilet. “Een toiletbril is een glad oppervlak dat geregeld wordt schoongemaakt met schoonmaakmiddel. Dan valt het al bij al wel mee met het aantal kiemen dat je daarop vindt. Een oude tandenborstel die je net gebruikt en nauwelijks nagespoeld hebt, zal wél veel micro-organismen bevatten."
Broeihaard
Al die bacteriën zijn op zich geen ramp. Ons lichaam zit er vol mee, maar je moet wel voorkomen dat je tandenborstel een broeihaard wordt. “Een goede borstelhygiëne is daarom een must. Gebruik altijd tandpasta, dat werkt als een soort zeep en helpt om de bacteriën op de tandenborstel onder controle te houden. Spoel goed na na elke poetsbeurt, zodat er geen resten blijven zitten tussen de haartjes van de borstel. En bewaar het ding met het kopje naar boven in een beker, glas of houder, zodat het goed kan drogen." Is er een toilet in je badkamer, zorg dan dat je tandenborstel daar niet vlakbij staat, vanwege rondvliegende poepbacteriën.
Elektrisch of ouderwets?
"In bijna alle gevallen wordt geadviseerd om te poetsen met een elektrische tandenborstel met een ronde kop én een druksensor", vertelt mondhygiënist Annelieke Papadaki-Kromkamp
tegen rtl nieuws. Met een elektrische variant bereik je namelijk de plekken op en tussen de tandoppervlaktes beter, vergeleken met een handtandenborstel.
Maar dit lost niet al je tandproblemen op, legt de mondhygiënist uit. "Met een elektrische tandenborstel bereik je maar 60 procent van het tandoppervlak. Om ook de andere 40 procent schoon te maken is het noodzakelijk dat je aanvullende hulpmiddelen gebruikt. Denk aan ragertjes, tandenstokers of dental floss."
Poets je tanden én je borstel
Klodder tandpasta erop, twee minuten poetsen, spoelen en klaar! "Maar dat afspoelen mag soms wel wat uitgebreider", aldus Papadaki-Kromkamp. "Na je poetsbeurt is grondig afspoelen met water in principe voldoende, maar een dagelijkse schoonmaakbeurt is zeker niet overbodig."
Daarom adviseert zij: "Haal dagelijks het opzetborsteltje van het handvat af en maak het koppeldeel ook goed schoon. Maak het droog met een schone handdoek. In de praktijk kom je vaak borstels tegen waarbij het opzetborsteltje vastgekoekt zit aan het handvat, met allemaal tandpastaresten er nog tussen. Daar wordt dan dagelijks mee gepoetst… Je wilt toch ook schoon bestek als je gaat eten?"
Na drie maanden vervangen
Verder is het zaak om je borstel om de drie maanden te vervangen. “Het hangt af van hoeveel kracht je op jouw tandenborstel zet", aldus Declerck
tegen HLN. "Hoe langer en feller je hem gebruikt, hoe meer beschadigingen en minuscule scheurtjes er verschijnen in de haartjes van je borstel. Dat zijn de ideale schuilplaatsen voor micro-organismen. Daarom raden we gemiddeld aan om elke drie maanden te wisselen.”
Anders breng je tijdens het tandenpoetsen meer bacteriën in je mond dan je eruit haalt, aldus de tandarts.