Baby's hebben huidhonger, zoals dat heet: ze hebben behoefte aan fysiek contact. Met de moeder werd lang gedacht, maar uit nieuw onderzoek blijkt dat een knuffel van vader net zo belangrijk is.
Aanrakingen van ouders zijn cruciaal voor de ontwikkeling van het parasympathische zenuwstelsel. Dat zorgt voor rust en herstel van het lichaam. Door fysiek contact op jonge leeftijd zijn kinderen op latere leeftijd bijvoorbeeld beter bestand tegen stress.
Voor de studie van professor Martine Van Puyvelde van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), in samenwerking met de Universiteit van Liverpool, werden 25 vaders en 25 moeders gevraagd om hun kind op te pakken en te strelen. Op verschillende momenten werd de ademhaling en de hartslag van de baby gemeten. Bij aanrakingen van beide ouders daalden de ademhaling en de hartslag van de baby. Videobeelden lieten bovendien zien dat vaders en moeders hun kind intuïtief op dezelfde manier oppakten en aanraakten.
Moeders hoeven dus niet te vrezen dat vader slechter met de baby omgaat. Vaders hoeven niet bang te zijn dat ze er niets van bakken. “We willen papa’s aanmoedigen om actief bij te dragen aan de zorg van een pasgeboren baby," reageert VUB-professor Van Puyvelde. "Vandaag zijn vaders al veel meer aanwezig dan in het verleden, maar er heerst nog steeds een zekere voorzichtigheid. Moeders hebben een fysiologische voorsprong met het kleintje door de zwangerschap, redeneert men soms.”