Sommige mensen worden gedumpt en zijn daar maanden door van slag, anderen treuren even, maar stappen al snel weer in de volgende relatie. Hoe kan dat zo sterk verschillen? Het heeft er mee te maken of je jezelf iets verwijt, stellen onderzoekers van de universiteit van Stanford.
Ze analyseerden de persoonlijke verhalen van 194 mensen, van wie de relatie was geëindigd. Bij de mensen, wiens eigenwaarde en zelfbeeld hadden geleden onder de break-up, bleek het langer te duren voor ze er weer bovenop waren. Mensen die de afwijzing niet op zichzelf betrokken, konden sneller weer verder met hun leven. Zij zagen het einde van de relatie als iets onvoorspelbaars, als een teken dat ze niet bij elkaar pasten of als iets wat iedereen wel eens overkomt. "Als mensen denken dat ze zijn verlaten vanwege een persoonlijk falen, dan zijn ze erger van slag," legt onderzoeker Lauren Howe uit.
"Omdat ze geloven dat de afwijzing te maken heeft met een negatieve karaktertrek, voelen ze zich eerder beschaamd en geraakt als ze aan de persoon denken die hen afwees. Ze menen bovendien dat dit probleem ook in volgende relaties zal opspelen." Mensen die het einde van een relatie aan zichzelf wijten hebben relatief vaak een zogenoemde 'fixed mindset': ze geloven niet dat ze kunnen veranderen en menen dat hun karakter altijd hetzelfde zal zijn. Volgens Howe kunnen deze mensen leren van degenen die geloven in hun vermogen om te groeien en te veranderen en die daardoor dus sneller opveren na een afwijzing.