Menig relatie overleeft de kindertijd niet. En dat komt niet alleen omdat die kleine handenbindertjes je uitputten en je geen tijd meer voor elkaar hebt, het heeft ook iets te maken met je eigen manier van opvoeden.
Tenminste, dat zegt relatie-expert Rika Ponnet
in Vlaamse krant Het Laatste Nieuws. “We denken allemaal dat we heel origineel zijn en dat we onze eigen kinderen nooit zullen opvoeden zoals onze ouders dat bij ons hebben gedaan. Maar als puntje bij paaltje komt, ervaar je al snel dat je net zoals je eigen moeder klinkt”, grinnikt Ponnet. “Hoe je het ook wendt of keert, als je zelf vader of moeder wordt, neem je veel waarden en normen mee die je in je eigen kindertijd hebt geleerd. En als dat opvoedingskader erg verschillend is van dat van je partner, kan dat wel eens stof tot discussie geven. Als jij bijvoorbeeld bent opgegroeid in een klimaat waarin je vlug op eigen benen moest staan, waar je veel vertrouwen kreeg en waar er altijd werd gezegd: ‘Doe maar, je kan dat!’, zal je heel anders reageren dan je partner die heel beschermend is opgevoed.”
En dan krijg je daar dus ruzie over. Hoe je daar ongeschonden uitkomt? “De belangrijkste tip om opvoedingsconflicten te voorkomen, is te stoppen met denken dat jij het het beste weet”, aldus Ponnet. “Vooral vrouwen zijn daar kampioenen in. Alsof de natuur hen een bepaald orgaan heeft gegeven wat van hen de beste opvoeders maakt. Dat is uiteraard totaal niet waar.” De oplossing is simpel: “Het beste is om ervan uit te gaan dat je partner het even goed voor heeft met de kinderen als jij. Laat de ander ook zijn of haar methodes toepassen en kijk hoe dat afloopt. Vaak zal je tot je eigen ontzetting merken dat, ook al pakt je partner het helemaal anders aan, het resultaat toch oké is."