De nieuwe Britse minister van Financiën Jeremy Hunt heeft gezegd dat er meer belastingen omhooggaan en dat de uitgaven van de Britse regering ook niet zoveel zullen stijgen als sommige mensen willen. Daarmee probeert Hunt de financiële markten gerust te stellen over het begrotingsbeleid van de Britse regering, maar lijkt hij premier Liz Truss tegen te spreken. Zij zei gisteren bij Hunts aanstelling nog dat er geen grote draaien in het beleid meer te verwachten zijn.
Truss' en Kwartengs plan was volgens de twee bedoeld om het land productiever te maken en de economie te laten groeien. Hunt zegt achter dat doel te staan, maar niet achter hun methode. Geld lenen om belastingverlagingen te bekostigen werkt niet, liet hij weten.
Hunt werd vrijdag aangesteld als vervanger van Kwasi Kwarteng. Die werd door Truss geslachtofferd doordat hun gezamenlijk opgestelde begrotingsplan voor grote onrust zorgde. Behalve het niet laten doorgaan van een al ingeplande verhoging van de winstbelasting voor bedrijven wilden Truss en Kwarteng ook de inkomstenbelasting voor de rijkste Britten verlagen en tientallen miljarden extra uitgeven aan energiesteun. Dat wilden ze bekostigen door extra te lenen.
Onrust
Op de financiële markten schoten de rentes op Britse staatsleningen daarna omhoog en het pond omlaag ten opzichte van de dollar. Beleggers en investeerders hadden er minder vertrouwen in dat de Britse schuldenlast houdbaar zou zijn en wilden daarom meer rente krijgen om geld aan het Verenigd Koninkrijk te lenen. Die hogere rente op de staatsschulden leidde tot problemen bij Britse pensioenfondsen en dwong de Bank of England om staatsleningen op te kopen.
De onrust die dat veroorzaakte zorgde er eerder al voor dat Truss en Kwarteng de belastingverlaging voor de rijkste Britten terugdraaiden. Vrijdag kondigde Truss ook aan dat de belasting voor bedrijven toch omhooggaat. Ondanks die ingrepen geeft haar regering nog altijd veel meer geld uit dan er binnenkomt. Ook is de steunactie van de centrale bank beëindigd en bleven de financiële markten vrijdag onrustig.
"Wat mensen willen, de markt wil, het land nu nodig heeft, is stabiliteit", zei Hunt tegen BBC Radio. Hij voegde daaraan toe dat de minister van Financiën de markt niet controleert. "Maar ik kan wel aantonen dat we onze belasting- en uitgavenplannen kunnen betalen." Hunt leek zelfs aan te geven dat er bezuinigingen aan kunnen komen. Alle overheidsdiensten moeten volgens hem melden waar kosten bespaard kunnen worden.