Je partner is niet vreemdgegaan, jullie maken ook niet de hele tijd ruzie en hebben het bij tijd en wijlen nog best leuk samen. En toch: echt gelukkig word je niet van hem of haar. Hoe weet je of het beter is om de relatie te verbreken?
Deze zes vragen kunnen je helpen, schrijft een therapeut op Psychology Today:
- Komt de relatiedip voort uit de periode waar we doorheen gaan of door wie we zijn?
We maken allemaal weleens vervelende dingen mee. Misschien is je partner depressief of slokken de kinderen alle tijd op. Vraag je dus af of je relatieproblemen komen door externe omstandigheden of door wie jullie zijn. - Wat zou ik een goede vriend of vriendin adviseren?
Zou je zeggen: je moet blij zijn met wat je hebt, jullie passen perfect bij elkaar. Of zou je adviseren om toch weg te gaan omdat er onoverkomelijke problemen zijn. - Wat heb ik geprobeerd om de relatie te redden?
Vraag jezelf af welke rol jij speelt in de problemen en wat je hebt gedaan om ze op te lossen. Hebben jullie genoeg gecommuniceerd over de situatie? Heeft een relatietherapeut nog nut? - Hoeveel ruzie hebben we en hoe lossen we die op?
Heel veel ruzie hebben kán een reden zijn om de relatie te verbreken, vooral wanneer jij je daarna lange tijd slecht voelt. Het is niet zo dat je alles maar kunt roepen. Een sorry na afloop is soms niet meer voldoende. En als dat eens in de zoveel tijd gebeurt is het niet zo erg, wel als het bijna dagelijks is. - Blijf ik omdat ik al zoveel in de relatie heb geïnvesteerd?
Economen noemen het de sunk cost fallacy: je blijft maar investeren in iets, omdat je er al zoveel geld/tijd/moeite in hebt zitten. Ondertussen blijven de opbrengsten ver achter bij de kosten. Als je spijt hebt dat je de relatie niet eerder hebt verbroken, dan is het misschien een goed moment om dat alsnog te doen. - Ben ik blij met wie ik moet zijn om deze relatie goed te houden?
Als je partner een grote hekel heeft aan bepaalde kanten van jou die je niet kunt of wilt veranderen, als je je mening beter voor je kunt houden of je interesses verborgen moeten blijven, dan kun je wellicht beter uit elkaar gaan.
Bron(nen): Psychology Today