Grote bosbranden vernietigen bossen over de hele wereld. Meer dan 21.000 vierkante kilometer bos is deze maand in vlammen opgegaan in Siberië, waarmee Rusland op weg is naar een treurig record. Maandag dwong een natuurbrand op de Canarische eilanden meer dan 8000 mensen te vluchten. In het weekeind ontstonden nieuwe branden in Alaska. Vorige week stuurde Denemarken brandweerlieden naar Groenland om een natuurbrand te bestrijden in bewoonde gebieden. Als die brand niet kan worden gedoofd, bestaat het gevaar dat de brand de winter zal doorbranden, waardoor de toch al enorme dooi die Groenland dit jaar trof, wordt versterkt.
Maar de meest angstaanjagende zijn de bosbranden in het Amazone-regenwoud, 's werelds grootste tropische bos. De brand zijn zo intens dat de lucht boven São Paulo, de grootste stad van Brazilië, maandag werd verduisterd. De staat Amazones heeft de noodtoestand uitgeroepen. #PrayforAmazonia is trending op sociale media.
En bidden is mogelijk de enige uitweg, want de regering van Brazilië vindt de branden, grotendeels aangestoken door grondbezitters op zoek naar ruimte, geen probleem. In de hele wereld worden de branden aangewakkerd door droogte en zeer ongewone hitte. Maar het Amazonegebied brandt niet makkelijk uit zichzelf; daarvoor is het te nat. Er komen mensen aan te pas om de branden te veroorzaken en gaande te houden.
Het Amazone-regenwoud heeft dit jaar een recordaantal branden gehad, waarvan tot nu toe 72.843 zijn gemeld.