Dieren die we massaal consumeren hebben zelden een goed leven. Zo ook de garnaal: bij veel garnalenmoeders wordt een oog afgeknipt zodat ze meer eitjes produceren, zo laat Keuringsdienst van Waarde zien.
Dat is een vrij normale praktijk, zegt emeritus hoogleraar dierfysiologie Gert Flik in de uitzending vanavond. "In de oogsteel van de garnaal worden hormonen gemaakt die normaal processen afremmen. Dus als je die rem weghaalt groeien de garnalen harder en bij vrouwtjes wordt de ei-productie opgevoerd." Dit gebeurt volgens de deskundige al sinds de jaren 70. "Er worden miljoenen tonnen gekweekt, die hoeveelheid kan niet meer gevangen worden."
Nederlandse importeurs en visverkopers zeggen in het programma niet op de hoogte te zijn van de praktijk. De meeste garnalen in de supermarkt worden geïmporteerd uit Azië. Anne Hilhorst van Lekker Dier over de gevolgen voor de dieren: "Ze zwemmen gedesoriënteerd en verward rond. Op deze manier worden ze beperkt in hun ontwikkeling op lange termijn. Je maakt een garnaal die veel eerder en veel jonger eieren gaat leggen en dat is precies wat de kweker wil.”