Wetenschappers hebben dertien Braziliaanse scherpsnuithaaien gecontroleerd op drugs. Al deze haaien, die hun baantjes zwemmen in de kustwateren bij Rio de Janeiro, zijn positief getest op cocaïne. Vooral de grote hoeveelheid drugs in de haaien verbaasde de onderzoekers. Ze vonden tot 100 keer hogere concentraties dan ooit eerder gerapporteerd bij andere zeedieren.
Wetenschappers waarschuwen al langer dat het zeeleven last heeft van drugs die door smokkelaars in het water worden gedumpt. Nu bevestigt een Braziliaanse studie van de Oswaldo Cruz Foundation dat haaien inderdaad worden getroffen door deze verontreiniging.
'Agressiever en onvoorspelbaarder'
De dieren zijn volgens wetenschappers waarschijnlijk agressiever en onvoorspelbaarder. "Dat is het geval, omdat cocaïne zich richt op het brein, en het bij andere dieren hyperactief en onberekenbaar gedrag veroorzaakt”, legt ecotoxicoloog Enrico Mendes Saggioro uit in een interview met
The Telegraph. "Of het nu gaat om cocaïne, kunstmest of onkruidverdelgers, we laten enorm veel chemicaliën los op het milieu en de vraag is hoe we op die manier ecosystemen beïnvloeden.”
De onderzochte Braziliaanse scherpsnuithaaien waren gevangen door lokale vissers en vervolgens gekocht door de wetenschappers. Deze haaiensoort leeft zijn hele leven in kustwateren en heeft daardoor een grotere kans om aan vervuiling blootgesteld te worden,
schrijft Sky News.
Met behulp van vloeistofchromatografie en tandemmassaspectrometrie – een techniek waarbij moleculen in een vloeistof worden gescheiden – zijn de spier- en leverweefsels getest op de aanwezigheid van cocaïne en benzoylecgonine, een belangrijke metaboliet van de drug.
Mensen die een vakantie naar Brazilië hebben gepland, hoeven niet meteen bang te zijn voor ’doorgesnoven’ scherpsnuithaaien. Deze vissoort wordt maximaal 80 centimeter lang en is ongevaarlijk voor mensen.