De aarde heeft een aantal systemen die de boel draaiende houden. Maar de mens doet hard zijn best om daar een eind aan te maken. Onlangs is de zevende planetaire grens overschreden, waarschuwen onderzoekers. Het gaat om de verzuring van de oceanen.
"Oceaanverzuring nadert een kritiek punt", vooral in gebieden met hogere breedtegraden, zo staat in het laatste rapport over de negen omslagpunten van onze planeet. "De toenemende verzuring vormt een groeiende bedreiging voor mariene ecosystemen."
Het rapport, afkomstig van het Potsdam Instituut voor Klimaatimpactonderzoek (PIK), is gebaseerd op jaren onderzoek en toont aan dat er negen systemen en processen zijn – de planetaire grenzen – die bijdragen aan de stabiliteit van de lifesupport-functies van de planeet.
Drempels waarna deze systemen niet langer goed kunnen functioneren, zijn al overschreden in zes gevallen. Denk aan klimaatverandering, verandering in de integriteit van de biosfeer en de wijziging van biogeochemische stromen, maar de planetaire grenzen op het gebied van landgebruik en zoetwatervoorziening worden ook overschreden, zij het in mindere mate. Volgens de gegevens zijn al deze factoren verslechterd.
Ook goed nieuws
Maar er is niet alleen slecht nieuws. De uitputting van de stratosferische ozonlaag is stabiel gebleven, en er is een lichte verbetering in de hoeveelheid aërosolen in de atmosfeer, aldus het onderzoek. De verzuring van de oceanen verslechtert echter wel wereldwijd, met de grootste effecten in de Zuidelijke Oceaan en de Noordelijke IJszee.
Oceaanverzuring is het fenomeen waarbij de zuurgraad van het oceaanwater toeneemt (pH daalt) door de opname van atmosferische CO2. Dit proces schaadt niet alleen organismen die calciumcarbonaat gebruiken, wat kan leiden tot instorting van voedselketens, maar vermindert ook de efficiëntie van de oceaan als een vitale koolstofput.