Volgens deskundigen zal de klimaatverandering grotendeels ongecontroleerd doorgaan. De kans om het klimaatsysteem met relatief weinig moeite te stabiliseren is voorbij, zo werd aan het begin van het 13e Extreme Weercongres in Hamburg gezegd. Dit betekent dat enorme veranderingen op aarde niet langer kunnen worden vermeden. Klimaatverandering zal “nu grotendeels ongecontroleerd plaatsvinden, wat betekent dat enorme veranderingen op onze planeet niet langer kunnen worden vermeden”, aldus een gezamenlijke verklaring woensdag aan het begin van het gerenommeerde vakevenement. Onder meer de Duitse Weerdienst (DWD) en het KNMI neemt hieraan deel.
“We moeten accepteren dat de 1,5 grens wordt overschreden. Het Akkoord van Parijs heeft op dit punt feitelijk gefaald”, zegt Jochem Marotzke, directeur van het
Max Planck Instituut voor Meteorologie. “Dit betekent ook dat het alleen met enorme inspanningen mogelijk zal zijn om de opwarming onder de grens van 2 graden te houden.” Momenteel zijn we op weg naar een wereld van 3 graden tegen het einde van de eeuw.
Bosbranden en hittegolven als keerpunt
Bosbranden, hittegolven, overstromingen – de extreme weersomstandigheden van 2023 zijn volgens de experts een keerpunt. “De mondiale lucht- en watertemperaturen zijn nog nooit zo hoog geweest als dit jaar”, aldus de boodschap aan het congres. “Nooit eerder bereikten hitterecords en bosbranden zo’n omvang als in 2023.”
De vijf tot zes graden hogere watertemperaturen in het Middellandse Zeegebied zouden hebben geleid tot recordniveaus van verdamping en daaropvolgende neerslag in Europa en Noord-Afrika.
“Het weer in Europa wordt extremer”
Het EU-milieuagentschap EEA waarschuwde eind voorjaar al: “Door ons veranderende klimaat wordt het weer in Europa extremer.” Volgens het agentschap komen hittegolven steeds vaker voor, zijn ze intenser en duren ze lange . De zomer van 2022 was al een “zomer van hittegolven”.
“We kunnen ons allemaal nog steeds de verschrikkelijke beelden herinneren van de stormrampen in Griekenland, Bulgarije, Turkije en Libië”, zegt Tobias Fuchs, bestuurslid van de Duitse Weerdienst. “Internationaal klimaatonderzoek is het erover eens: elke verdere opwarming van de aarde zal leiden tot een snelle toename van weersgerelateerde natuurrampen.” Volgens Fuchs moeten mensen zich beter voorbereiden op de catastrofale gevolgen van extreem weer, zoals droogtes, bosbranden en overstromingen.