De zon is een ster en sterren branden op. Hoe lang de zon nog zal bestaan, was lange tijd een raadsel, maar wetenschappers lijken eruit te zijn: nog een jaar of 10 miljard en dan is het echt gedaan.
De zon is ongeveer 4,5 miljard jaar geleden ontstaan uit een wolk van stof en gas. Over zo'n 5 miljard jaar zal ze een supernova worden: een exploderende ster. Maar die explosie houdt wel een tijdje aan.
Eerst zal de zon in een rode reus veranderen doordat de kern krimpt en de buitenste lagen uitzetten. De zon wordt daardoor eerst groter en helderder. De echte explosie duurt nog eens 5 miljard jaar. Dus we hebben nog even: pas over naar schatting 10 miljard jaar is de zon verdwenen.
Wat overblijft is een kleine witte dwerg, die uiteindelijk ook afkoelt en dan in een zwarte dwerg verandert. Als alle kernfusies stoppen stoot de zon de laatste materie af die dan nog een planetaire nevel vormt rond de oude kern van de ster. Dit gas verdwijnt tenslotte ook.
Maar dat maken wij allemaal niet meer mee. Zelfs als we de klimaatverandering een halt toe weten te roepen is het over een miljard jaar wel klaar met de mensheid. De zon wordt namelijk elke miljard jaar 10 procent helderder. Daardoor wordt het veel te heet op aarde: oceanen verdampen en de aarde wordt een woestijn.