De zandstranden van Otago in het uiterste zuiden van Nieuw-Zeeland zijn roodgekleurd. Miljoenen kreeften zijn aangespoeld en overleden, schrijft The Guardian.
Inwoners van kustplaatsen als Broad Bay en Edwards Bay maakten deze week melding van het fenomeen bij de nationale tv-zender. Marine-ecoloog van het National Centre for Water and Atmospheric Science, dr. John Zeldis, zei dat de rode kleur wordt veroorzaakt door de lichamen van de munida gregaria, zoals de specifieke kreeftensoort officieel heet. De schaaldieren klampen zich door instinctief voortplantingsgedrag vast aan het zand als het vloed is en komen om het leven als het weer eb wordt.
In de afgelopen decennia heeft Zeldis op de stranden van Otago 20 tot 30 centimeter dikke lagen van dode squat-kreeft gezien. Het probleem ontstaat als volwassen kreeften hun broedplaats op de zeebodem niet willen afstaan aan de volgende generatie. Daardoor hebben miljoenen jonge kreeften geen plaats om zich voort te planten. Het sterke instinct om zich vast te klampen aan de bodem leidt tot de massasterfte.
"Uiteindelijk strijken ze neer op de 30 tot 40 meter diepe zeebodem, waar ze de komende paar jaar verblijven. Dat is waar ze zich vermenigvuldigen en de volgende generatie maken dus het gedrag om zich te vestigen op de bodem is aangeboren," aldus de marine-ecoloog.
Hoewel mensen soms schrikken van de rode kleur van de stervende dieren, weet Zeldis dat de dode kreeften maar een heel kleine fractie zijn van de totale populatie.
Bron(nen): The Guardian